Bohumilice-Skalice

Nejen prací živ je člověk a tak jsem o prázdninách během práce na Vimperku, zavítala i sem tam na nějaký ten hrad. (Doslova sem tam, zavítala jsem na dva!)

Zámeček v Bohumilici-Skalici je od Vimperka vzdálen jen několik kilometrů, dá se tam pohodlně dojít pěšky, na kole, autobusem, nebo na koni (přičemž toho koně si můžete vypůjčit přímo na zámečku v jízdárně).
Od ostatních zámků a hradů v této rubrice se trochu liší, je totiž soukromý.

Musí se projet dědinou až na sám konec Bohumilic a člověk musí hledět, aby v té zatáčce zámek neminul, ale je tam.

Původně stála na místě zámečku tvrz z roku 1549, kterou postavili Malovcové. Pak zde žili Tůnové-Hohensteinové. Zajímavá historie, které je věnovaná i zdejší expozice ale začíná rokem 1923, kdy zámek koupit dědeček současné majitelky paní Hiršlové. Ten v Praze provozoval fabriku Saponii a když ji prodal, koupil zámek. Započal s opravami a údržbou zámku, nevydrželo mu to ale dlouho, v roce 1952 byl zámek zestátněn a využíván pro potřeby státních statků. Okolí bylo zamořeno DDT, železným šrotem, zámek dostal panelákové úpravy.
Tak to pokračovalo až do roku 1996, kdy byl zámek v restituci navrácen a současní majitelé jej opravují a provozují, zámek je i otevřený pro veřejnost.

Tatínek současných majitelů opravy zahájil a rozšířil činnost zámku i na veřejnou jízdárnu. Postupně probíhají ve spolupráci s NPÚ a Ministerstvem kultury opravy, v přízemí je instalovaná expozice o historii zámku, představení rodinné historie. Mě se moc líbí i rokokový salonek a přijímací sál.

Ve sklepě je potom galerie, kde je v současnosti výstava o tom jak probíhaly  (a probíhají) opravy zámku.

Celou dobu vás zámkem bude provádět majitelka, nebo někdo z rodiny, ergo celá prohlídka dostává jakýsi rodinný nádech, prostě jste přišli na návštěvu  a hostitelka vám ukazuje co je nového. My jsme se podívali i do jejich soukromých prostor, kde mají instalovaný nádherný renesanční malovaný strop, který objevili při rekonstrukci prasečáku.

Předpokládám, že se v dědině dá i najíst, nebo je možné dojet do nedalekého Vimperka, či Čkyně. Na zámku nabízejí i ubytování, jízdárnu, lekce jízd, nebo čistě pronájem koně na vyjížďku. A to chceš.

Vstupné je dobrovolné (a samožerně dodávám, že z naší památkářské skupinky jsme jen já a můj muž vhodili do kasičky nějaké drobné). Je třeba se předem na prohlídku objednat na telefonním čísle 737 282 332, ale stojí to za to.

Více informací klasice ZDE!

Komentáře